fredag, januar 26, 2007

Gratulerer med dagen – FHLT 20 år

Som vi alle vet ble Bente Sæther Wahlberg. den første som i 1983 ble Hjerte-transplantert i Norge. Ca to år senere, før lungetransplantasjonen for alvor tok til på Lungemedisinsk avdeling, gikk Tommy L. gjennom den første Hjerte-Lunge-transplantasjon på Rikshospitalet. I tillegg ble en rekke personer transplantert i England slik at det var på høy tid at “Interessegruppen for hjertetransplanterte” samlet sine ressurser, og formelt ble etablert 26. januar 1987.

I dag er det 20 år siden stiftelsen.
I nærvær av dr. Tor Frøysaker og dr. Svein Simonsen ved Rikshospitalet, og ledelsen i LHL representert ved daværende Gen.sekr. Leif Andreassen og org.sekr. Finn Grønseth, samlet 36 hjerte og 2 hjerte/lunge transplanterte seg på Feiringklinikkens kurssenter. Resultatet ble forløperen til dagens Forening for Hjerte – Lunge Transplanterte (FHLT)

Vi er så heldig å ha et bilde fra 1987 av de transplanterte deltakerne, med blant andre foreningens første formann Knut Slinning (nr.2 fra høyre/rad 2). Litt bortenfor han kjenner også igjen vår kjære bekøkskontakt i mange år, Oddbjørn Gundersen, som gikk bort for noen år siden, Vi er mange som har gode minner fra praten med Oddbjørn på gamle RH både før og etter operasjonen.

Mange av personene på bildet er gått bort, men så vidt vi vet har minst 8 av deltakerne fortsatt gleden av den "Gaven for Livet" som pårørende sa JA til å donere da de ble spurt. Disse menneskene var pionerer innen de vanskelige valg som måtte tas, og de burde stå som symbol på Solidaritetsbegrepet. Vi arbeider kontinuerlig med å påvirke opinionen til å ta tilsvarende valg dersom det skulle bli aktuelt, og Donorkortet er et viktig redskap i den sammenheng.
Politisk press og informasjon ovenfor myndighetene er et like viktig virkemiddel, noe som ikke minst blogpostene fra siste uke er eksempel på.

I dag sender vi gjennom bloggen en hilsen til alle organtransplanterte, donorer og pårørende, og
Gratulerer oss selv og alle andre med 20års jubileet.

Comments:
Til lykke med dagen fra en "ganske" nyoperert!
 
Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?