mandag, mars 12, 2007

Sex, Samliv og Transplantasjon

Kvinnedagen i forrige uke, og en av Kvinnefrontens paroler fra 35 år tilbake "Nå vil vi ligge øverst", samt bildet "Frigjøring" av Odd Nerdrum som snart legges ut for salg hos Blomquist Kunstauksjoner i Oslo, fikk meg til å tenke på et tema vi med jevne mellomrom kommer tilbake til i FHLT.

Sex og samliv før og etter organtransplantasjon.

Dette temaet har vist seg litt vanskelig å få til en åpen debatt om. Vår bluferdighet og at temaet liksom tilhører den "private" sfære, har ført til at det ikke er like lett å snakke om sex som blodtrykk, medisindoser, muskelsmerter, hårvekst, depresjon og podagra.

I boken til Svein Simonsen skriver han bl.a:
Det er ingen grunn til ikke å ta opp seksuell aktivitet når du føler deg i form til det. De fleste menn som har vært impotente under hjertesvikten får igjen potensen, ....
Potensfremmende medikamenter, for eksempel av typen Viagra, kan hjelpe noen
Av prevensjonmidler er sansynligvis kondom og pessar de beste.
Spiral er lite anbefalelsesverdig på grunn av infeksjonsfare.

Artikkelen til Aslaug Sødal Myrseth og Anna Varberg Reisæter ved Rikshospitalet 2003, gir en fin presentasjon av temaet samliv og seksualitet.

En Veileder i habilitering og rehabilitering av mennesker med lungesykdommer fra Statens Helsetilsyn inneholder også gode råd om sex. Vi tar her med litt av sammendraget om samliv og seksualitet:
Sex skal være både kreativt og uhøytidelig. Kjærlige følelser kan uttrykkes på mange andre måter som berøring, kjærtegn eller ganske enkelt ved å bruke tid sammen.
Det kan være til stor hjelp å prøve ut og finne mindre belastende samleiestillinger, og samtidig forsøke å uttrykke din kjærlighet på andre måter enn bare ved samleie.
Husk at sykdommen din ikke trenger å stå i veien for ditt seksualliv. Føl deg fri til å snakke med legen din eller annet helsepersonell om de seksuelle bekymringer du og din partner måtte ha på grunn av din sykdom. Hvis de ikke er i stand til å hjelpe deg med dette, kan de henvise deg til andre som har erfaring med å hjelpe mennesker med liknende problemer.
Vi vet at legene og transplantasjonssykepleierne ved Rikshospitalet kan snakke om temaet. De kan bidra til at også denne viktige delen av rehabiliteringen utvikler seg til nytte og glede.

Vi åpner gjerne kommentarfeltet her i bloggen for utveksling av tanker og råd innenfor dette temaet. Bruk gjerne annonym funksjonen og alias navn. Innlegg som er upassende vil bli fjernet av redaksjonen.

Comments: Legg inn en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?