torsdag, desember 21, 2006

Ventetiden over, i natt kommer solen tilbake


I gammel tid ble julen (Yule) på våre breddegrader markert i dag.
Det faller sammen med vintersolverv som er den dagen "solen snur". Formelt vil noen kunne hevde at det først er i morgen at hellingsvinkelen mellom jordaksen og linjen jord/sol er på det største (ca 113,5gr klokken 1.22 i natt), men dersom det er den korteste dagen i året vi markerer, er vintersolverv i år den 21.desember. Nå er ventetiden over, i morgen går det mot lysere tider igjen.
Betlehemsstjernen, som sansynligvis var en spesiell samstilling mellom planetene Jupiter og Saturn i år 7 før vår tidsregning, blir av mange også koplet til Venus som kan sees nederst i bildet av Stjernehimmelen mot sørvest i kveld. Flere andre planeter finnes mot sør og sørøst.


Vintersolverv er også dagen da vi må huske på å legge pinnekjøttet i vann.
34% spiser Pinnekjøtt på julaften, mens hele 74% folder fast ved Ribba. Dette kommer vel helst av den store befolkningstettheten det er på Østlandet hvor 95% oppgir at de spiser Ribba. På Vestlandet er det imidlertid 75% som holder fast på fårekjøttet.
De andre tradisjonelle julemåltidene er: 5% kalkun, 2% lutefisk, 1% kokt torsk, mens resten spiser vilt, pizza og annet.

Siden det nå bare er få dager til Julaften vil vi her i bloggen benytte anledningen til å ønske alle som
venter på organer,
de som har vært heldige og fått den store gaven fra en donor,
alle pårørende,
våre fantastiske medisinske venner på Rikshospitalet og ved lokalsykehusene,
samt alle andre som leser denne bloggen

GOD JUL og GODT NYTTÅR

Comments:
Vintersolverv og feiringen av den har stått sentralt i enhver kultur man kjenner til. Jeg har selv for ikke lenge siden stått midt inne i en bygning fra ca 3200 før kristus. Enden av gangen som førte inn ble bare opplyst gjennom en liten glugge ved vintersolverv ( Newgrange, Irland). Slikt gir en noe å tenke på.

Når det gjelder Betlehemsstjernen, leste jeg en gang et essay av Isaac Asimov der det var listet opp 11 ulike teorier. Den med konstellasjonene var bare en av flere muligheter. Selv anser jeg det som å ligge et eller annet sted mellom det mytiske og det litterære.

Den "ultimate" (som det heter idag) historie om Bethlehemsstjernen er skrevet av Arthur C. Clark. Det er en novelle fra 1955. Den som er uberørt etter å ha lest den vil jeg helst ikke hilse på.

GOD JUL og GODT NYTT ÅRA til alle FHLT-medlemmer og andre besøkende til denne Bloggen.
 
Jeg glemte visst å legge til at historien heter "The star", for den som måtte være interessert.
 
Legg inn en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?